Jak zrobić screenshoota w AoE?

Udało Ci się utrwalić coś ciekawego, śmiesznego, dziwnego?

Moderator: Towarzysz Borys

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lemurek
Posty: 90
Rejestracja: 03 gru 2007, 16:02

Jak zrobić screenshoota w AoE?

Post autor: Lemurek » 26 maja 2008, 17:14

Witam, z reguły robiąc screenshoot wygląda tak:
Obrazek

Emm, coś nie tak? O, cały przecież czarny jest ;\
I co teraz? :( ;\ ;( :|

I tutaj wkracza program UOSU, którego można ściągnąć z:
http://www.hh.iij4u.or.jp/~kmatuoka/uosu/uosu133.zip
Pobieramy, rozpakowujemy, instalujemy (next next next, zainstaluje się na C, chyba że wybierzemy inaczej ^^). Teraz odpalamy, pojawia się okienko:
Obrazek

1. Screenshoot folder - tutaj pisze jakie są zdjęcia w danym pliku i ich rozszerzenie,
2. Eksplorator - w nim widać wszystkie foldery na danym dysku (punkt 3)
3. Dysk, na którym chcemy przeglądać foldery,
4. Jpeg Compression - zaznaczając tutaj zamieniamy bmp na jpg (przy robieniu screenów) + Quality, czyli jakość - najlepiej zostawić na 75%,
5. Nie mam bladego pojęcia do czego to służy ^^ Najprawdopodobniej zwykły dodatek nie wpływający zbytnio na zdjęcie,
6. Auto Shutter - Robi zdjęcia co (czas, który ustalimy tuż obok opcji),
7. File Name... (tutaj ustalamy nazwe pliku, więcej o tym w ciekawostkach),
8. Tutaj możemy wybrać dodatkowy klawisz za pomocą którego będziemy robić zdjęcia (podstawowy to oczywiście PrintScreen).

Efekt końcowy:
Obrazek


Ciekawostki:


File Name...
Obrazek
1. Początek nazwy zdjęcia,
2. Końcówka z datą i godziną,
3. Z numerkiem od 0001 do 9999 (np. UO0045.jpg)

Paint a UOSU
Robiąc zdjęcie na UOSU, w paincie też będzie można je wkleić :)

Pozdrawiam i życzę "miłego" wklejania ss'ów z Age of Empires :)

@down
Nie wiedziałem o tym, ale w UOSU wystarczy ściągnąć i klikać ile wlezie print screen, a te inne opcje to dosłownie dodatkowe są :) nic oprócz dysku i pliku nie trzeba ustawiać ;p
Ostatnio zmieniony 27 maja 2008, 15:12 przez Lemurek, łącznie zmieniany 1 raz.
GG: 3409126

Maćko
Posty: 11
Rejestracja: 16 wrz 2007, 20:34
Lokalizacja: Radom
Kontaktowanie:

Post autor: Maćko » 27 maja 2008, 14:29

Moze i dobre ale zbyt skomplikowane ;] Ja używam frapsa i więcej mi nie potrzeba, a i filmiki mogę nim nagrywac ;]

spocik
Posty: 16
Rejestracja: 13 sty 2008, 16:28

Post autor: spocik » 04 cze 2008, 15:22

O kurwa. Chłopaki. Tyle czasu gracie w AOE a takie z Was nooby.

Ctrl + F12 = Screenshot do katalogu z grą.

Ehh...
Obrazek

Maćko
Posty: 11
Rejestracja: 16 wrz 2007, 20:34
Lokalizacja: Radom
Kontaktowanie:

Post autor: Maćko » 04 cze 2008, 15:36

@Spodek ja wiem że tak też się da ;] ale za dużo roboty dwa klawisze wcisnąć i to jednocześnie to za dużo dla mnie :P

spocik
Posty: 16
Rejestracja: 13 sty 2008, 16:28

Post autor: spocik » 05 cze 2008, 18:01

Nie trzeba jednocześnie. Najpierw przytrzymujesz control, a potem wciskasz F12

:lol:
Obrazek

Maćko
Posty: 11
Rejestracja: 16 wrz 2007, 20:34
Lokalizacja: Radom
Kontaktowanie:

Post autor: Maćko » 06 cze 2008, 14:03

a co to za różnica ? :D

ODPOWIEDZ